Lad være med at downloade software, du ikke kender

15.08.2019 - Af Meral Yildirim

I Ezenta og Nixu har vi et øget fokus på awareness, og det er fordi, at it-sikkerhed ikke kan klare af it-afdelingen alene, og fordi at 1/4 af alle datalæk skyldes menneskelige fejl. Jeg vil derfor gerne advare dig om, hvor galt det kan gå og ikke mindst komme med et par gode råd om, hvad du skal være opmærksom på, når du downloader software – både privat og på jobbet.

Følsom og fortrolig information er blevet lækket
De it-kriminelle har fået opsnappet alt fra prissætning på jeres produkter, ledelses- og børsinformation, jeres nye lukrative forretningskoncepter, cpr-numre, telefonnumre og adresser samt dig og dine kollegers login. Hverken du eller dine kollegaer ved, at alle disse informationer er lækket. Det hele startede med, at du en dag på kontoret modtog en sjov mail med en lydfil fra en ven. Du kunne ikke afspille filen på din arbejdscomputer, men fandt et program på nettet, der kunne. Programmet kunne også meget andet, som du ikke havde bedt om…

Når du downloader og installerer software fra nettet, risikerer du at med-installere malware, det vil sige uønskede programmer, som gør livet hedt for dig. I den milde ende kan det være, at du bombarderes med spam, men i den alvorlige ende kan du ende med at lække følsomt og fortroligt data som i ovenstående eksempel.

Her kommer et par gode råd om, hvad du skal være opmærksom på:

På jobbet:
Det er generelt en dårlig ide selv at downloade og installere software på din arbejdscomputer. Har du brug for at installere ny software på din arbejdscomputer, skal du altid først kontakte it-afdelingen.

Privat:
Har du brug for at installere software på din private computer derhjemme, er den sikreste metode: 

  1. At gå til en autoriseret forhandler i en butik eller at benytte en anerkendt webbutik, der sælger og sender dig et fysisk medie, hvormed du kan installere det ønskede program på din computer.
  2. At du downloader programmet via en officiel hjemmeside for Adobe, Java, Microsoft, Apple m.fl., eller fra en almindelig anerkendt software-udbyder (webbutik).
  3. Undgå at downloade pirat-kopierede programmer, selvom det kan være fristende at få fat på sidste nye version af en dyr software suite til en billig penge.

Awareness-program
Et awareness-program kan ikke forhindre datalæk, men det kan gøre dine medarbejdere opmærksomme og hjælpe dem til at være på vagt – og dermed reducere antallet af succesfulde angreb væsentligt. Det er en kontinuerlig proces, der holder dine eksisterende medarbejdere ajour med de seneste trusler og informerer dine nye medarbejdere om trusler og udfordringer generelt. Hvis du er interesseret i at høre mere om vores awareness-program, og hvad vi kan gøre for hjælpe jer, så tag gerne fat i mig eller en af mine kolleger

X

Tak for din tilmelding

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!

Tilbage til topppen