Sociale medier er et udstillingsvindue til de it-kriminelle

19.08.2019 - Af Meral Yildirim

Vi er i Danmark ivrige brugere af sociale medier, i 2018 brugte 77% af danskerne sociale medier, og derfor hører vi ofte om personer, der kommer galt af sted, fordi de poster noget, som ikke er hensigtsmæssigt at skrive i et åbent forum.

De it-kriminelle går målrettet efter bl.a. Facebook og LinkedIn på grund af de mange brugere og den store informationsstrøm. Jeg vil derfor komme med et par eksempler på, hvad du IKKE skal gøre og ikke mindst komme med nogle gode råd til din færden på sociale medier.

Dont’s:

 • Poster du oplysninger om, at hele familien kører på sommerferie, eller at din arbejdsplads er ferieramt, er det en direkte opfordring til uønskede gæster.
 • Lufter du din utilfredshed med strategier, ledelsen eller dine kollegaer på de sociale medier, kan indlægget ikke bare skade virksomhedens image, men også i sidste ende også dig selv.
 • Klikker du på skadelige spamrelaterede links i f.eks. Facebook Messenger, sender du markedsføringsbudskaber eller links til ondsindede hjemmesider videre til alle i dit netværk.

Do’s:

 1. Overvej altid, om det, du vil skrive eller vise på de sociale medier, er uskyldigt nok til at udbrede i det offentlige rum? Det gælder i særlig høj grad informationer, som vedrører din arbejdsplads. Del aldrig fortrolige eller personfølsomme oplysninger.
 2. For at kontrollere troværdigheden af et link i et Facebook-indlæg, eller i en uventet mail fra LinkedIn, kan du sætte musepilen hen over link-teksten. Stemmer teksten, der fremkommer, overens med, hvad du forventer i forhold til firmanavn og emne? Jo mere kryptisk teksten forekommer, des mere skal du være på vagt.
 3. Modtager du en e-mail fra et socialt medie - eksempelvis LinkedIn, hvori du bliver opfordret til at indtaste dine login-oplysninger via et link, bør du aldrig klikke på det. Gå i stedet direkte til siden.
 4. Indstil gerne din Facebook-profil, så dine personlige oplysninger kun kan ses af en lille skare af venner. Således fodrer du ikke it-kriminelle, der vil stjæle din identitet eller er på jagt efter oplysninger, der kan hjælpe dem med at knække dine kodeord.
 5. Skift password jævnligt og opret følgende, hvor det er muligt:
  1. 2-trins login
  2. Vælg ’device control’ på din profil, således at du får besked, hvis en fremmed enhed logger ind på din profil. Sker det, bør du øjeblikkeligt skifte kodeord

Vil du gerne vide mere?
Hvis du gerne vil vide mere om vores awareness-tiltag, som behandler emner lige fra sociale medier til uønskede gæster, så tag endelig fat i mig eller en af mine kolleger

Awareness

It-sikkerhed kan ikke længere klares af it-afdelingen alene.

Få et 360 graders eftersyn

Med et Secure Dashboard måler vi jeres sikkerhedsniveau på en række vigtige punkter og giver jer overblikket over det aktuelle trusselsbillede.

X

Tak for din tilmelding

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!

Tilbage til topppen