Malware

Malware

Gode råd til bekæmpelse af malware

Betegnelsen malware er en sammentrækning af Malicius Software. Det er en fællesbetegnelse for den ondsindede kode, der er udviklet til at forårsage skadelige og uønskede ting på vores computere og netværk. Malware dækker altså over det, der for eksempel også går under betegnelser som virus, orme, spyware, adware, trojanske heste – ja, forsæt selv listen.

Men hvordan skader malware?
Da betegnelsen dækker over en bred vifte af trusler er det også meget forskellige hvordan de forskellige versioner rammer, og hvordan de skader. Men generelt rammer malware data. Det kan være alt lige fra at slette data, ændre i opsætninger til at dele fortroligt materiale med uvedkommende.
 
Hvis netværket er inficeret vil det ofte komme til udtryk i langsomme computere, popup reklamer, systemfejl, omdirigere din browser til skadelige hjemmesider. Dermed kan din computer blive brugt af hackere til at udsende materiale, som du ikke selv er herre over.
 
Eller endnu værre, dine personlige oplysninger kan via malware og hackere havne i de forkerte hænder, og din identitet og dine fortrolige oplysninger kan blive misbrugt til at tømme din konto eller oprette gæld i dit navn. Det er temmelig ubehageligt, hvis man tænker over det.

Hvor kommer malware fra?
Malware er forskellige typer af software udviklet af personer, der har interesse i at infiltrere eller skade en enkelt computer eller et helt netværk. Og da der hver eneste dag bliver udviklet nye stykker malware, er det umuligt at blokere hundrede procent for alt.
 
Men for at skabe sikre rammer om virksomhedens IT, data og forretningshemmeligheder og holde malware væk, bør I frem for alt få foretaget en risikovurdering af den aktuelle IT-sikkerhed. Derved får I lukket for hullerne og identificeret og repareret de sårbarheder, som et IT-system indeholder. Og det ligger ikke altid i softwaren.  Ofte er det medarbejderne, der er de værste syndere til at dele fortrolige informationer med folk eller virksomheder, som ikke burde have de informationer. Og medarbejderne gør det ofte i den bedste, servicemindede mening.
 
Undersøgelser viser at malware angreb sættes ind, hvor internetbrugerne samles. Søgemaskiner er den hyppigste indgang til internettet. Derfor er det oplagt for malware networks at inficere brugerne her. De sociale medier er ikke brugt nær så meget som udgangspunkt for malware-angreb, som man skulle tro. Tal fra 2012 viser, at anvendelse af sociale medier, som indgang for malware inficering, kun var 1 % mod knap 7 % i 2011 (Kilde: Blue Coat Security Report 2012).

Er vi sikret mod malware? 
Vi har både antivirus og firewall - er vi så ikke tilstrækkeligt beskyttet? I har i hvert fald fået bygget en uundværlig og beskyttende mur om jeres netværk, som fanger rigtig mange af de farer, som lurer rundt om på internettet. Men malware bliver produceret og distribueret i mængder og i en fart, som vi kun kan gætte på. Og det betyder også, at der hele tiden kommer nye metoder, andre indgange til at komme igennem ellers sikre netværk.

Men hvordan skal vi sikre os mod malware angreb? 
Der lurer farer og ubehageligheder overalt på internettet, men I kommer rigtig langt med almindelig sund fornuft og omtanke. Det giver i hvert fald ikke mening i vores netværksbaserede samfund at kappe internet-stikket.
 
Vi har ekspertise inden for IT-sikkerhed og vores eksperter på området kommer med følgende generelle anbefalinger:
- Sørg for at anvende en sikkerhedsløsning, der kan blokere for malware samt begrænse at ansatte får udbredt trojanere internt
- Sikre at virksomhedens sikkerhedsløsning kan blokere kommunikation fra inficerede systemer mod command and control servere, således følsomme data ikke kompromitteres af cyber-kriminelle.
- Sikre at politikker for brug af web er opdaterede, samt holde netværks - og firewall-regler opdaterede.
- Etabler en rapporteringsløsning, der kan hjælpe med at identificere inficerede klienter, således disse hurtigt kan sættes i karantæne og renses for begrænsning af omfang.
- Etabler en patchpolitik, til sikring af alle ansattes browsere, OS, Adobe Flash, Java mfl.
 
Kontakt
Kontakt Ezenta for at få professionel hjælp til at gennemgå jeres IT-sikkerhedsløsning. Dermed er I sikret at jeres løsning er opdateret, og at I har den løsning, der passer præcis til jeres behov.
 
Skriv til Ezenta på info@ezenta.com eller ring + 45 70 20 12 60